Gewichtheffen - Sport Effective

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Trainingen


Gewichtheffen

Gewichtheffen is een krachtsport gecombineerd met een uitermate goede techniek. Het is niet simpelweg proberen een gewicht boven je hoofd te krijgen,
maar er komt een buitengewoon complexe techniek bij kijken.

Binnen het gewichtheffen zijn er 2 verchillende onderdelen, trekken (snatch) en stoten (clean & jerk).

Trekken (snatch):
Bij het trekken (snatch) wordt de halter in één vloeiende beweging met gestrekte armen tot boven het hoofd gebracht. De loodrechte opwaartse beweging van de halter mag hierbij niet onderbroken worden, ook de greep mag tijdens de poging niet gewijzigd worden. De halter wordt met een wijde greep vastgepakt. De gewichtheffer tilt de halter vanuit hurkzit op, door zijn romp en benen te strekken, de halter wordt hierbij doorgetrokken tot voor de borst. Direct daarna zal de sporter zichzelf, in één beweging, tijdens de de versnelling van de halter, onder de stang brengen. Dit gebeurt als deze het hoogste punt bereikt, de halter wordt hierbij met volledig gestrekte armen in hurkzit opgevangen. De atleet richt zich vervolgens op door zijn benen te strekken. Daarna worden benen en voeten op een lijn gebracht.

Stoten (clean & jerk):
Bij het stoten (voorslaan en uitstoten, clean & jerk) wordt de halter eerst voorgeslagen door deze tot schouderhoogte voor de borst te brengen, vervolgens wordt de halter uitgestoten tot de armen gestrekt boven het lichaam zijn. De halter wordt smal beetgepakt (schouderbreedte) en wordt vervolgens met één beweging naar de schouder gebracht, de halter wordt hierbij doorgaans in hurkzit opgevangen. Het gewicht rust nu op de borst of de sleutelbeenderen, daarna richt de atleet zich door strekking van de benen op. De ligging en de greep op de halter mogen in deze fase worden gewijzigd. De armen zijn weer gebogen, nu volgt het tweede gedeelte, de stoot. Hierbij moeten de armen in één keer gestrekt worden waarna de halter boven het hoofd wordt gefixeerd. De stoot wordt meestal gedaan met een uitvalsprong. Ten slotte worden benen en voeten naast elkaar gebracht.


Training bij Sports Effective
De gewichtheftrainingen worden één-op-één gegeven. De trainingen worden per week bepaald en aangepast aan de individuele wensen en mogelijkheden van de klant.


Lydia Valentin 115kg Snatch Slow Motion
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu